Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Dementie uitstellen dankzij omega 3

Bij het ouder worden krijg je schoorvoetend te maken met mild geheugenverlies, een vertroebelde aandacht of een trager denkvermogen. Het is iets wat iedereen meemaakt, de een al wat vroeger dan de ander. Met de jaren wordt het simpelweg moeilijker om dingen te onthouden, nieuwe dingen aan te leren of indrukken te verwerken. Het goede nieuws is dat een dieet royaal voorzien van vette vis het geheugenverlies echt kan vertragen.

Hersenvoeding uit visolie

Visolie, vette vis en halfvette vis bevatten omega 3-vetten met als specifieke benamingen EPA en DHA. Deze omega 3’s houden niet alleen het hart gezond, maar ze zijn ook essentieel voor de goede werking van de hersenen. Wist je dat de hersenen voor zestig procent van hun droge massa uit vet bestaan? Vooral uit DHA, als bouwstof. Maar ook EPA heeft een effect op de hersenfunctie.

Omega 3 tegen dementie

Onderzoek bij personen met een milde vorm van geheugenverlies toonde alvast duidelijk aan dat bij de omega 3-gebruikers het geheugen trager achteruit ging dan bij de niet-gebruikers. De omega 3 zou het mogelijk maken de evolutie van het geheugenverlies naar dementie uit te stellen.

"Omega 3 zou het mogelijk maken de evolutie van geheugenverlies naar dementie uit te stellen"

Conclusie

Wie beginnende geheugenproblemen ervaart, start best tijdig een kuur met omega 3, om erger te voorkomen. Het kan namelijk wijzen op een overgangsfase naar dementie. Het goede nieuws is dat je met omega 3 de achteruitgang van je geheugen een halt kunt toeroepen. Als dat geen tip is om zeker niet te vergeten.

Bronnen

Baleztena J, Ruiz-Canela M, Sayon-Orea C et al. PLoS One 2018; 13(3):e0193568.

Kuszewski JC, Wong RHX, Howe PRC. Nutrients 2017; 9(5).

Chiu CC, Su KP, Cheng TC et al. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2008; 32(6):1538-44.