Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Omega 3 bij kinderen en jongeren met ADHD

Het Engelse ADHD, wat staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, verwijst naar symptomen zoals ‘onoplettendheid’ en ‘overactief zijn’. Uiteraard moet niet elk kind dat bijzonder slordig, snel afgeleid, lawaaierig of energiek uit de hoek komt dit stempel krijgen. Het duurt wel even vooraleer een juiste diagnose gesteld is.

Bij ADHD worden bepaalde gebieden in de hersenen minder gebruikt, deze gebieden zijn ook 10% kleiner in volume. Doordat het omega 3-vetzuur DHA een bouwstof is voor de hersenen, leek het logisch om na te gaan of het mogelijk was om deze lichte afwijking te corrigeren door meer omega 3 te consumeren. Uit observatiestudies blijkt steeds te kloppen dat een lage hoeveelheid aan omega 3 in het bloed samengaat met een hogere kans op ADHD-symptomen.

Wat zegt de wetenschap?

In studies bij kinderen en jongeren met ADHD werden vooral supplementen met zowel EPA als DHA getest. EPA en DHA zijn de omega 3-vetzuren uit visolie. De belangrijkste bevindingen zijn hoopgevend:

Patiënten bij wie in de bloedbaan het gehalte van EPA+DHA was toegenomen, konden zich beter concentreren en hadden – volgens de ouders – de ADHD-symptomen beter onder controle.

Overheersende symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit konden alleen worden aangepakt met een hoog aandeel van EPA in het visoliesupplement (> 500 mg EPA per dagportie).

Wie een omega 3-supplement wenst uit te testen, moet dit minstens 15 weken een kans geven. Dit is de studieduur die tot positieve resultaten leidde

'Uit studies blijkt dat een lage hoeveelheid aan omega 3 samengaat met een hogere kans op ADHD-symptomen.'

Mag omega 3 gecombineerd worden met methylfenidaat?

Jazeker, en de combi geeft zelfs voordelen. Methylfenidaat is het geneesmiddel dat gebruikt wordt bij ADHD, maar er zijn ook minder goede kantjes aan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn afname van de eetlust en inslaapproblemen. Ook worden hoofdpijn, prikkelbaarheid en spanningen gerapporteerd. Door methylfenidaat met omega 3 te combineren, komen al deze bijwerkingen van het geneesmiddel minder vaak voor.

minis blog

In een vergelijkend onderzoek had 70% van de kinderen die methylfenidaat gebruikten een sterk verminderde eetlust, tegenover slecht 33% van de kinderen die methylfenidaat met omega 3 combineerden. Dankzij de combinatie met omega 3 kwam slapeloosheid zelfs niet meer voor.

Er is nog een tweede pluspunt dat pleit voor de combi met omega 3, want voor eenzelfde klinisch effect kan van methylfenidaat in combinatie met omega 3 een lagere dosis gebruikt worden dan bij gebruik van methylfenidaat apart.

Conclusie

Na ruim 15 jaar onderzoek blijft het verdict positief: de omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben een plaats in de aanpak van ADHD-symptomen. Sommige kinderen en jongeren hebben voldoende met de omega 3, andere kinderen kunnen hun medicatie verminderen dankzij een combinatie met omega 3.

Streefwaarde is minstens 500 mg per dag van de EPA-component in het supplement, vooral bij overheersende symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Uiteraard vergt ADHD een veelzijdige benadering waarbij elk behandelingsfacet van belang is. Met gebundelde krachten kom je tot een goed resultaat.