Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Omega 3 voor je hart

Wacht niet tot op middelbare leeftijd om het belangrijkste orgaan van je lichaam goed te verzorgen. Hartproblemen komen jammer genoeg steeds vaker op jonge leeftijd voor. Je hart is je motor, en die voorzie je maar liefst van een gezond oliepeil. Letterlijk dan, want met een goede olie – meer bepaald visolie – help je je hart om in het juiste ritme te blijven kloppen.

1 gram omega 3 per dag'

Visolie, vette vis en halfvette vis bevatten hartvriendelijke omega 3-vetten. Dat erkent ook de Belgische Cardiologische Liga. Voorbeelden van vette en halfvette vis zijn sardienen, haring, makreel, zalm, paling, zalmforel, tonijn of heilbot. De soorten vis die in België veruit het meeste gegeten worden – kabeljauw en koolvis – bevatten helaas heel weinig omega 3. Gelukkig zijn er ook hoogkwalitatieve visoliesupplementen om een eventueel tekort aan omega 3 in de voeding op te vangen.

Het streefdoel is om elke dag minstens 250 mg EPA en DHA te gebruiken, en liefst zelfs 1 gram. EPA en DHA zijn de specifieke benamingen van de omega 3-vetten uit visolie of vette vis.

Wat doet omega 3 voor het hart?

Doordat ze het hart ondersteunen om in het juiste ritme te blijven kloppen, helpen de omega 3-vetten uit visolie een hartaanval voorkomen. Ze houden ook de bloedvaten gezond en schoon. De cholesterol zullen ze niet verlagen, maar ze zorgen er wel voor dat de slechte cholesterol minder kleverig wordt. Hierdoor zal deze cholesterol niet blijven kleven aan de binnenbekleding van de bloedvaten waardoor het risico op het dichtslibben van de aders of aderverkalking veel kleiner wordt.

Blog.heart

Wie heeft meer omega 3 nodig?

Wie overgewicht heeft of lijdt aan diabetes type 2 heeft een hogere behoefte aan omega 3. Typische dagelijkse porties lopen dan op tot 2 of 3 gram EPA en DHA. Dergelijke doses zijn enkel mogelijk met een kwaliteitsvol visoliesupplement. Interessant om weten is dat de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) langdurig gebruik van 5 g EPA en DHA per dag uit visoliesupplementen voor volwassen als veilig beschouwd.