Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Welke voordelen haalt je kind uit omega 3?

De omega 3-vetzuren uit vette vis of visolie behoren tot de gezondste vetten uit onze voeding. We hebben het over twee soorten omega 3’s die we kortweg EPA en DHA noemen.

Ontwikkeling van hersenen en ogen

Al in mama’s buik maakt een baby gretig gebruik van het aanbod aan DHA, het omega 3-vetzuur dat nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen.

DHA wordt ingebouwd in het netvlies van de ogen en is van belang om scherp te zien en om in het donker te zien.

Ook in de hersenen vervult DHA de rol van bouwstof. Aangezien de hersenen blijven groeien tot op de leeftijd van 5 jaar, is de aanbreng van DHA-bouwstof via de voeding voor peuters en kleuters zeer belangrijk. Dat is goed voor hun IQ, spreekvaardigheid, fijne motoriek, sociaal gedrag, aandachtsvermogen en geheugen. Na de hersengroei zal de hersenfunctie zich nog verder verfijnen tot de leeftijd van 25 jaar. In deze ontwikkelingsfase van de hersenen zijn zowel DHA als EPA van belang, in een grootteorde van minstens 450 mg per dag.

voordelen omega-3 voor kinderen

Emoties en gedragsproblemen

Op emotioneel vlak is EPA het meest efficiënte vetzuur. Aspecten van de mentale gezondheid zoals humeur, gemoedstoestand, motivatie en emotioneel evenwicht reageren beter op de inname van EPA-rijke visoliën. Kinderen die al eens donkere wolken in het hoofd ervaren, zijn beter af met meer EPA dan DHA. Dit geldt ook voor drukke kinderen met overheersende symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze kinderen gebruiken dan eerder 500 mg EPA per dag, al of niet in combinatie met DHA.

Boost voor goede werking van het immuunsysteem

Baby’s worden geboren met een immuunsysteem dat nog niet volledig getraind is. De witte bloedcellen van het immuunsysteem moeten nog leren om ziekmakende microben te vernietigen, maar ook om de eigen cellen, goede bacteriën en nuttige voedselcomponenten te aanvaarden. EPA en DHA kruipen in de celwand van de witte bloedcellen om dit leerproces mee in goede banen te leiden.

Zo helpen EPA en DHA om het risico op voedselallergieën en de symptomen van eczeem of astma te verminderen. Kinderen met astma hebben bijv. minder last van fijnstof binnenshuis wanneer ze meer omega 3-vetzuren gebruiken.

omega-3 voor kinderen

Welke klachten wijzen op een omega 3-tekort?

Onderstaande uiterlijke kenmerken komen frequent voor bij een vetzuurtekort:

  •        veel dorst hebben
  •        vaak moeten plassen
  •        erg droge huid, droog haar, broze nagels
  •        angst en/of driftbuien
  •        slaapproblemen (problemen om in slaap te geraken en om wakker te worden)
  •       eczeem, astma en andere allergieën

Mijn kind lust geen vis, wat nu?

Geleidelijk aan zijn smaken goed aan te leren. Maar als je zelf geen vis lust, draag je dat gemakkelijk over op je kinderen. Misschien lukt het door de vis goed onder de aardappelpuree te stoppen? Kies voor veel verschillende soorten vis of vis van verschillende herkomst. Zo spreid je het risico op vervuilende stoffen (kwik, dioxines, PCB’s), want vissen zwemmen in de zee en die is weleens vervuild.

Wie echt geen vis eet, kan beroep doen op een visoliesupplement. Je vindt ze tegenwoordig niet alleen in capsules, maar ook in vloeibare vorm met lekkere smaken om toe te voegen aan koude voeding of koude dranken. Een supplement bevat geen vervuilende stoffen (zoals kwik) en je hebt zelf onder controle of je meer DHA of meer EPA gebruikt.

                                                                                                                                         

Referenties

Miles EA, Childs CE, Philip C Calder PC. Nutrients 2021 Jan 16; 13(1):247.

Talaei M, Sdona E, Calder PC et al. Eur Respir J 2021; 58(3):2003633.

van der Wurff ISM, Meyer BJ, de Groot RHM. Nutrients 2020; 12(10):3115.

Lehner N, Staub K, Aldakak L et al. Evol Med Public Health 2019; 2020(1):2-11.

Guu TW, Mischoulon D, Sarris J et al. Psychother Psychosom 2019; 88:263–273.

Brigham EP, Woo H, McCormack M. Am J Respir Crit Care Med 2019; 199(12):1478–86.