Outcome Outcome

omega-3 volgens
level is …

Op basis van uw antwoorden denken we dat u misschien niet genoeg omega-3-rijke voedingsmiddelen in uw voedingsroutine opneemt. Misschien wilt u uw inname van vette vis verhogen of kiezen voor een omega-3-supplement? Laten we meer uitleggen…

Omega-3 vetzuren?

Het is belangrijk om te weten dat het ene omega-3 vetzuur niet hetzelfde is als het andere. Je lichaam heeft drie soorten omega-3 vetzuren nodig: alfa-linolzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is essentieel voor een goede balans tussen omega-6 en omega-3 in het lichaam. EPA en DHA zijn de visvetzuren die zeer gunstig zijn voor de normale werking van het hart. DHA helpt ook om de werking van de hersenen en de ogen te optimaliseren en speelt een vrij grote rol bij de ontwikkeling van deze organen bij de foetus en zuigelingen.

Waar te vinden?

Deze vetzuren (EPA en DHA) komen alleen voor in vette en halfvette vis, schaal- en schelpdieren en diverse soorten zeewier (rood, groen, bruin) en in visolie of algenolie. Om voldoende EPA & DHA binnen te krijgen, moet je minimaal één keer per week een portie (100-200gr) vette vis eten of een omega-3 visoliesupplement overwegen. Maar maak je geen zorgen, hoogwaardige visoliën hebben geen vissmaak. Hoe zit het met de andere bronnen van omega-3 dan vis?

Noten, zaden en groene groenten bevatten ALA, maar geen EPA of DHA. De enige uitzondering onder groene planten is zeewier. Niet bepaald een grote hit op het gebied van Westers koken, noch een hoogvlieger wat betreft EPA+DHA-gehalte. Een verse portie groen zeewier van 200 gram bevat niet meer dan 10 mg EPA+DHA. Daarom moet je nog een directe bron van EPA en DHA vinden om je voeding voldoende aan te vullen.

Minami Testkit

Meten is weten!

Wilt u graag uw exacte omega-3-niveaus kennen? Maak dan kennis met onze MINAMI omega-3 testkit!

waar kopen? Arrow

Tips alert

Nog enkele omega-3 tips & tricks speciaal voor u!

Fish

Variëren is de boodschap!

Het eten van voldoende vette vis is heilzaam voor uw gezondheid. Maar ook het eten van verschillende soorten vis komt uw gezondheid ten goede. Vissen consumeren immers pesticiden, PCB’s, dioxines en zware metalen uit de vervuilde zeeën waarin ze leven. De mate van vervuiling verschilt per regio en per soort vis. En ook gekweekte vissen bevatten deze contaminanten. Gekweekte vissen worden immers gevoed met vismeel- en olie, dat ook weer uit de zee komt. Tracht de hoeveelheid vervuilende stoffen op je bord beperken door zoveel mogelijk te variëren in vissoort en plaats van herkomst.

Chef

De bereidingswijze is key!

Let goed op hoe u uw vis bereidt. Wat dacht u van stomen, grillen of vissoep? Probeer frituren (het verhitten op hoge temperaturen) te vermijden want daardoor gaan de gezonde omega-3 vetzuren kapot.

Water

Wil je meer?

De ideale hartvriendelijke dagelijkse portie kan oplopen tot 1 g EPA+DHA. Daarom is het handig om uw visinname aan te vullen met een puur omega-3-supplement. Wie ondersteuning zoekt voor zijn triglyceridenspiegel of bloeddruk, heeft dagelijks een hoge hoeveelheid - respectievelijk 2 g of 3 g - EPA+DHA nodig. Dit kan alleen door een hoog gedoseerd omega-3-supplement te gebruiken. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kun je door middel van een supplement een extra inname van omega-3 vetzuren toevoegen tot 5g EPA+DHA per dag.